Waar moet je op letten bij infrarood verwarming kopen

waar moet je op letten bij infrarood verwarming

Bij het kopen van infrarood verwarming zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het is natuurlijk belangrijk dat de verwarming zorgt voor comfort in huis en tegelijkertijd energiezuinig is. Daarom is het handig om te weten waar je op moet letten wanneer je infrarood verwarming gaat kopen.

Er zijn veel verschillende soorten infrarood panelen beschikbaar en het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. In dit artikel bespreken we daarom de belangrijkste overwegingen en geven we praktische tips om tot de beste keuze te komen voor jouw situatie.

Werking van infrarood verwarming

Als je op zoek bent naar een energiezuinige en comfortabele manier om je huis te verwarmen, is infrarood verwarming wellicht iets voor jou. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Infrarood straling is een vorm van elektromagnetische straling die warmte genereert wanneer het in contact komt met een oppervlak. Dit betekent dat infrarood verwarming niet de lucht in de kamer opwarmt, maar direct de objecten en mensen die zich in de ruimte bevinden. Dit zorgt voor een zeer efficiënte manier van verwarmen, terwijl het energieverbruik laag blijft.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat het een directe warmtebron is. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren of vloerverwarming, hoeft infrarood verwarming niet eerst de lucht in de kamer op te warmen voordat je de warmte voelt. Dit betekent dat het veel sneller en efficiënter werkt.

Infrarood verwarming kan ook selectief gebruikt worden. Omdat het direct warmte afgeeft aan de objecten in een kamer, kun je gerichte verwarming toepassen in specifieke ruimtes of zones. Dit maakt het een ideale oplossing voor bijvoorbeeld badkamers of kantoren waar individuele verwarming gewenst is.

Voordelen van infrarood verwarming

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van infrarood verwarming in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen beschreven:

Energiezuinige infrarood verwarming

Een belangrijk voordeel van infrarood verwarming is dat het energiezuiniger is dan conventionele verwarmingssystemen. Infrarood straalt warmte direct naar de objecten in de kamer, zoals muren en meubels, in plaats van de lucht direct te verwarmen. Hierdoor wordt minder energie verbruikt en kan er bespaard worden op de energierekening. Daarnaast is het ook mogelijk om te werken met zones, waardoor alleen de ruimtes worden verwarmd die op dat moment in gebruik zijn. Dit zorgt voor nog meer besparingen.

Comfortabele warmte

Infrarood verwarming geeft een zeer comfortabele warmte af, omdat het de objecten in een ruimte direct verwarmt. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige, aangename temperatuur in de kamer. Bovendien wordt er geen lucht verplaatst, waardoor er geen tocht ontstaat en het risico op allergieën en astma-gerelateerde klachten wordt verminderd.

Lagere onderhoudskosten

Infrarood panelen zijn relatief eenvoudig te installeren en hebben een langere levensduur dan traditionele verwarmingssystemen, waardoor er minder onderhoud nodig is. Hierdoor bespaar je op onderhoudskosten op de lange termijn.

Gezondheidsvoordelen

Infrarood straling heeft ook enkele gezondheidsvoordelen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in fysiotherapie voor spier- en gewrichtspijn omdat het de bloedcirculatie verhoogt en de spieren ontspant. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van huidproblemen en het immuunsysteem versterken.

Verschillende soorten infrarood panelen

Bij het kiezen van infrarood verwarming is het belangrijk om te weten welk type infrarood paneel het beste past bij jouw situatie.

Keramische infrarood panelen

Keramische infrarood panelen hebben een hoog oppervlakte-temperatuur en zijn daarom ideaal voor het snel verwarmen van grote ruimtes. Ze zijn ook geschikt voor gebruik in vochtige omgevingen, zoals de badkamer. Keramische panelen hebben echter een hogere opstartkost dan andere panelen.

Koolstof kristal infrarood panelen

Koolstof kristal infrarood panelen zijn de meest voorkomende en energiezuinige optie. Ze zijn geschikt voor verwarming van kleine tot middelgrote ruimtes en hebben een lagere opstartkost dan keramische panelen.

Glazen infrarood panelen

Glazen infrarood panelen hebben een stijlvol design en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Ze zijn geschikt voor kleine tot middelgrote ruimtes en hebben een lagere opstartkost dan keramische panelen.

Ongeacht welk type infrarood paneel je kiest, het is belangrijk om te zorgen voor een correcte montage en installatie. Neem indien nodig contact op met een professional voor advies.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van infrarood verwarming

Als je op zoek bent naar infrarood verwarming, zijn er een aantal belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken:

Vermogensbehoefte

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van infrarood verwarming is de vermogensbehoefte. Dit hangt af van de grootte van de ruimte en de isolatie ervan. Een expert kan je helpen de juiste vermogensbehoefte te berekenen.

Montageopties

Er zijn verschillende montageopties beschikbaar voor infrarood panelen, waaronder wandmontage, plafondmontage en vrijstaande montage. Afhankelijk van jouw huis en persoonlijke wensen, kan een bepaalde optie de voorkeur hebben.

Regelingssystemen

Infrarood verwarming kan worden geregeld met verschillende soorten thermostaten en regelaars, waaronder handmatige thermostaten, programmeerbare thermostaten en slimme thermostaten. Overweeg welk type regelingssysteem het beste past bij jouw levensstijl en verwarmingsbehoeften.

Onderhoud en levensduur

Het is belangrijk om te weten hoe je infrarood panelen moet onderhouden om de levensduur ervan te verlengen. Controleer bij het kiezen van infrarood verwarming wat het onderhoud inhoudt en hoe vaak het moet gebeuren.

Garantie

Controleer altijd de garantievoorwaarden voordat je infrarood verwarming koopt. Zorg ervoor dat de garantie voldoende dekking biedt voor eventuele problemen en vraag ook naar de garantieperiode.

Door deze belangrijke overwegingen in gedachten te houden, kun je de juiste keuze maken bij het kopen van infrarood verwarming. Zo zorg je voor comfortabele en energiezuinige verwarming in huis.

Kosten en besparingen van infrarood verwarming

Naast de initiële kosten van het kopen en installeren van infrarood verwarming, is het belangrijk om de mogelijke besparingen op de lange termijn te overwegen. Hoewel infrarood panelen duurder kunnen zijn dan traditionele verwarmingssystemen, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan lagere energiekosten en efficiëntie op lange termijn.

Energiezuinigheid van infrarood verwarming

Een van de belangrijkste voordelen van infrarood verwarming is de energiezuinigheid. Doordat infrarood straling direct warmte levert aan objecten en mensen in de ruimte, is er minder energie nodig om dezelfde temperatuur te bereiken als bij traditionele verwarmingssystemen. Bovendien is het mogelijk om specifieke gebieden te verwarmen, wat ook bijdraagt aan energiebesparing.

Onderhoudskosten van infrarood verwarming

Infrarood panelen hebben over het algemeen lagere onderhoudskosten dan traditionele verwarmingssystemen. Doordat er geen bewegende delen zijn, is er minder kans op slijtage. Regelmatig stofzuigen van de panelen is voldoende om ze schoon te houden.

Levensduur van infrarood verwarming

Infrarood panelen hebben over het algemeen een lange levensduur van meer dan 20 jaar bij normaal gebruik. Dit betekent dat je de kosten van het vervangen van het systeem niet zo vaak hoeft te dragen als bij traditionele verwarmingssystemen. Dit draagt ook bij aan de totale kostenbesparing op lange termijn.

Betalingsmethoden voor infrarood verwarming

Er zijn verschillende betalingsmethoden beschikbaar voor de aanschaf van infrarood verwarming. Sommige bedrijven bieden betalingsplannen aan waarmee je het systeem in termijnen kunt afbetalen. Dit kan een goede optie zijn als je niet meteen het volledige bedrag wilt betalen.

kosten infrarood verwarming

Installatie van infrarood verwarming

Het installeren van infrarood verwarming is over het algemeen vrij eenvoudig en kan door de meeste doe-het-zelvers worden gedaan. Het is echter wel belangrijk om enige kennis te hebben van elektrische bedrading en veiligheidsvoorschriften. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het altijd verstandig om een professional in te huren voor de installatie.

Voordat je begint met de installatie, moet je ervoor zorgen dat de ruimte waarin je de infraroodpanelen installeert goed geïsoleerd is. Dit zorgt ervoor dat de warmte efficiënt wordt vastgehouden en er geen warmte verloren gaat.

Verschillende installatiemogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop je infrarood panelen kunt installeren. De meest voorkomende zijn:

 • Montage aan het plafond: hierbij worden de panelen aan het plafond bevestigd met behulp van plafondbeugels. Dit is een handige optie als je beperkte wandruimte hebt.
 • Wandmontage: hierbij worden de panelen aan de muur bevestigd met behulp van muurbeugels. Dit is een goede optie als je meer wandruimte hebt dan plafondruimte.
 • Vrijstaande montage: hierbij worden de panelen op een standaard geplaatst, zodat ze vrijstaand zijn en kunnen worden verplaatst indien nodig.

Tips voor een succesvolle installatie

Om ervoor te zorgen dat de installatie van je infrarood panelen soepel verloopt, zijn hier enkele tips:

 1. Zorg ervoor dat de panelen op de juiste afstand van de vloer zijn gemonteerd. Over het algemeen wordt aangeraden om ze op ongeveer 1,8 meter hoogte te monteren.
 2. Als je meerdere panelen installeert, moet je ervoor zorgen dat ze gelijkmatig worden verdeeld over de ruimte om een gelijkmatige verwarming te garanderen.
 3. Zorg ervoor dat de panelen stevig zijn bevestigd en veilig zijn voor gebruik.
 4. Als je niet zeker bent van je elektrische vaardigheden, moet je altijd een erkende elektricien raadplegen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig is.

Met deze tips en kennis over de verschillende installatiemogelijkheden, ben je goed voorbereid om te beginnen met de installatie van je infrarood verwarming.

Vergelijken van infrarood verwarmingsopties

Als je op zoek bent naar infrarood verwarming, is het belangrijk om verschillende opties met elkaar te vergelijken om de beste keuze te maken. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

Vermogen

Controleer het vermogen van de panelen om er zeker van te zijn dat deze geschikt zijn voor de grootte van de kamer die je wilt verwarmen. Een paneel met te weinig vermogen zal niet voldoende verwarmen, terwijl een paneel met te veel vermogen onnodig veel energie verbruikt.

Montageopties

Bekijk welke montagemogelijkheden er zijn voor de panelen en of deze geschikt zijn voor jouw situatie. Sommige panelen kunnen bijvoorbeeld alleen aan het plafond worden gemonteerd, terwijl andere ook op de muur kunnen worden bevestigd.

Regelingssystemen

Sommige infrarood verwarmingssystemen hebben hun eigen regelingssystemen, terwijl andere kunnen worden aangesloten op de bestaande thermostaat. Bekijk welke regelingssystemen beschikbaar zijn en of deze geschikt zijn voor jouw behoeften.

Prijs

De prijs van infrarood verwarming kan variëren afhankelijk van het merk, het type en de grootte van de panelen. Vergelijk de prijzen van verschillende opties en kies de meest betaalbare, maar let ook op de kwaliteit en de functies.

Klantenservice

Zorg ervoor dat je een infrarood verwarmingssysteem koopt bij een bedrijf dat goede klantenservice biedt en eventuele vragen of problemen kan oplossen. Lees reviews en vraag om aanbevelingen om een betrouwbare leverancier te vinden.

Onderhoud en levensduur van infrarood verwarming

Het onderhoud van infrarood verwarming is eenvoudig en vereist weinig inspanning. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je panelen optimaal blijven functioneren:

 • Veeg de panelen regelmatig af met een zachte, droge doek om stof en vuil te verwijderen.
 • Gebruik geen schurende of chemische reinigingsmiddelen, aangezien deze de oppervlaktebehandeling kunnen aantasten.
 • Controleer regelmatig of de panelen nog stevig bevestigd zijn en of de bedrading intact is.
 • Schakel de stroomtoevoer uit voordat je begint met reinigen of inspecteren van de panelen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de levensduur van je infrarood panelen verlengen en de prestaties ervan behouden.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de levensduur van infrarood panelen over het algemeen langer is dan die van traditionele verwarmingssystemen vanwege het ontbreken van bewegende onderdelen. Dit betekent dat er minder onderhoud nodig is en dat je op de lange termijn geld bespaart.

Veelgestelde vragen over infrarood verwarming

Heb je nog vragen over infrarood verwarming? Hieronder hebben we een lijst met veelgestelde vragen opgesteld, inclusief antwoorden.

Wat is infrarood straling?

Infrarood straling is een vorm van elektromagnetische straling die warmte genereert. Het wordt gebruikt in infrarood verwarming om objecten en mensen direct te verwarmen, in plaats van de lucht eromheen.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infraroodpanelen zetten elektriciteit om in infraroodstraling, die warmte genereert wanneer het in contact komt met objecten en mensen. Het kan zorgen voor een comfortabele en energiezuinige manier van verwarmen.

Hoeveel vermogen heb ik nodig voor infrarood verwarming?

Dit hangt af van de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Over het algemeen is er ongeveer 50 Watt vermogen per vierkante meter nodig voor een goed verwarmde ruimte.

Zijn infrarood panelen duur in aanschaf?

De aanschafprijs van infrarood panelen kan hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Echter, door de energiebesparing op de lange termijn kan infrarood verwarming wel voordeliger uitpakken in vergelijking met andere verwarmingssystemen.

Kunnen infraroodpanelen aan het plafond worden bevestigd?

Ja, infraroodpanelen kunnen aan het plafond worden bevestigd, maar ook aan de muur of op een statief worden geplaatst.

Hebben infraroodpanelen onderhoud nodig?

Infraroodpanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de panelen regelmatig schoon te maken met een zachte doek. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen die de panelen kunnen beschadigen.

Kan infraroodverwarming gezondheidsvoordelen bieden?

Ja, infraroodverwarming kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Door de directe warmte kan het helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn. Ook kan het de bloedcirculatie verbeteren en het immuunsysteem versterken.

Expertadvies bij infrarood verwarming kopen

Als je nog steeds vragen hebt over infrarood verwarming of persoonlijk advies nodig hebt, ben je niet alleen. Het kiezen van de juiste infrarood verwarming kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met de technologie.

Gelukkig kun je altijd contact opnemen met een expert voor advies op maat. Er zijn verschillende bedrijven en organisaties die gespecialiseerd zijn in infrarood verwarming en die je kunnen helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.

Wanneer je op zoek gaat naar een expert, is het belangrijk om te letten op hun ervaring en expertise op het gebied van infrarood verwarming. Je wilt immers zeker weten dat je advies krijgt van iemand die de kennis en kunde heeft om jouw vragen te beantwoorden en jou te adviseren over de beste opties.

Een andere belangrijke overweging bij het zoeken naar expertadvies is de betrouwbaarheid van het bedrijf of de organisatie. Kijk naar de recensies en beoordelingen van andere klanten en vraag eventueel om referenties om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een betrouwbare en erkende expert op het gebied van infrarood verwarming.

Met persoonlijk advies van een expert kun je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt bij het kopen van infrarood verwarming. Of je nu vragen hebt over de werking, de installatie of het onderhoud van infrarood panelen, een expert kan je helpen bij elke stap van het proces.

Expertadvies bij infrarood verwarming kopen

Als je vragen hebt over infrarood verwarming of persoonlijk advies nodig hebt, aarzel niet om contact op te nemen met een expert op dit gebied. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw situatie, en een expert kan je helpen bij het vinden van de beste oplossing. Hier zijn enkele tips over waar je betrouwbaar advies kunt krijgen:

1. Vraag aanbevelingen

Vraag vrienden, familie of kennissen die ervaring hebben met infrarood verwarming om aanbevelingen. Zij kunnen hun ervaringen met verschillende merken en installateurs delen en je helpen bij het vinden van de juiste keuze.

2. Zoek beoordelingen online

Zoek online naar beoordelingen van verschillende infrarood verwarmingsopties en lees ervaringen van andere klanten. Dit kan je helpen bij het bepalen van welke merken en installateurs betrouwbaar zijn.

3. Neem contact op met een professional

Neem contact op met een professionele installateur van infrarood verwarming en vraag om advies. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste maat en het type panelen voor jouw situatie. Zorg ervoor dat je vragen stelt over het vermogen, de installatie en het onderhoud van de panelen.

Met deze tips kun je de juiste keuze maken en genieten van de voordelen van infrarood verwarming in jouw huis.

FAQ

Waar moet je op letten bij het kopen van infrarood verwarming?

Bij het kopen van infrarood verwarming zijn er verschillende factoren waar je op moet letten, zoals het vermogen van de panelen, het type montage, de regelingssystemen en de installatieopties. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de te verwarmen ruimte en het gewenste comfortniveau.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door middel van infrarood straling, een vorm van elektromagnetische straling die warmte afgeeft wanneer het in contact komt met objecten en mensen. Deze warmte wordt direct geabsorbeerd, waardoor er geen energie verloren gaat aan het opwarmen van de lucht.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming biedt verschillende voordelen, zoals energiezuinigheid, lagere onderhoudskosten, selectieve verwarming van specifieke ruimtes, en gezondheidsvoordelen zoals verbeterde bloedcirculatie en verminderde vochtigheid.

Welke soorten infrarood panelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten infrarood panelen beschikbaar, zoals glazen panelen, spiegelpanelen, keramische panelen en carbon panelen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen, dus het is belangrijk om het juiste type te kiezen voor jouw situatie.

Waar moet je op letten bij het kiezen van infrarood verwarming?

Bij het kiezen van infrarood verwarming is het belangrijk om rekening te houden met de vermogensbehoefte van de ruimte, de montageopties, de regelingssystemen en de installatiemogelijkheden. Ook is het handig om reviews en ervaringen van anderen te raadplegen en advies in te winnen bij een expert.

Wat zijn de kosten en besparingen van infrarood verwarming?

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van het type en het vermogen van de panelen, evenals de installatiekosten. Op de lange termijn kan infrarood verwarming echter besparingen opleveren op energiekosten, omdat het efficiënter warmte afgeeft en selectief kan worden gebruikt.

Hoe worden infrarood panelen geïnstalleerd?

Infrarood panelen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, zoals aan het plafond, aan de muur of als vrijstaande panelen. Het is belangrijk om de installatie-instructies te volgen en in sommige gevallen een professional in te schakelen voor een succesvolle installatie.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van infrarood verwarmingsopties?

Bij het vergelijken van infrarood verwarmingsopties is het belangrijk om te letten op factoren zoals vermogen, energie-efficiëntie, garantie, prijs en merkreputatie. Het is ook handig om reviews en ervaringen van anderen te raadplegen om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Hoe onderhoud je infrarood verwarming?

Het onderhoud van infrarood verwarming is over het algemeen vrij eenvoudig. Regelmatig schoonmaken met een zachte doek en het controleren van de panelen op eventuele beschadigingen is voldoende. Het is belangrijk om de panelen niet te bedekken en de instructies van de fabrikant te volgen.

Welke veelgestelde vragen zijn er over infrarood verwarming?

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen over infrarood verwarming en bijbehorende antwoorden:

 • Q: Kan infrarood verwarming gebruikt worden als hoofdverwarming?
 • Ja, infrarood verwarming kan gebruikt worden als hoofdverwarming, mits de panelen voldoende vermogen hebben en de ruimte goed geïsoleerd is.
 • Q: Is infrarood verwarming geschikt voor vochtige ruimtes?
 • Ja, infrarood verwarming is geschikt voor vochtige ruimtes, omdat het de vochtigheid kan verminderen en schimmels kan voorkomen.
 • Q: Hoe lang gaan infrarood panelen mee?
 • De levensduur van infrarood panelen kan variëren, maar ze hebben over het algemeen een levensduur van 20 jaar of langer.
 • Q: Kan infrarood verwarming worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen?
 • Ja, infrarood verwarming kan worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen, omdat het weinig energie verbruikt en efficiënt warmte afgeeft.